menu - esperal łódź cennik
+48 732 082 681

Czy alkohol podnosi cukier? Cukrzyca a alkohol

Home>Blog>Czy alkohol podnosi cukier? Cukrzyca a alkohol
Czy alkohol podnosi cukier? Cukrzyca a alkohol

Czy alkohol podnosi cukier? Cukrzyca a alkohol.

Nadużywanie alkoholu nie sprzyja naszemu zdrowiu – wiadomo to nie od dzisiaj, choć spożywany w małych ilościach  nie powinien powodować większych szkód w organizmie.  Dotyczy to również osób chorych na cukrzycę. Nie są oni bowiem skazani na całkowitą abstynencję.  Należy jednakże pamiętać, że aby diabetyk mógł w bezpieczny sposób sięgać po alkohol, powinien zapoznać się z kilkoma informacjami na temat tego, jak procenty różnego rodzaju mogą wpłynąć na poziom cukru we krwi.

Osoba chorująca na cukrzycę, która nie skarży się na dodatkowe schorzenia, takie jak na przykład choroby wątroby, trzustki, neuropatia cukrzycowa oraz jest ona w pełni świadoma tego, że potrafi utrzymać samokontrolę po spożyciu alkoholu, to jego śladowe ilości nie są zakazane. 

Jaki jest wpływ alkoholu na cukry? Cukrzyca a alkohol.

W środowisku diabetyków dominuje stwierdzenie, że spożywanie alkoholu może prowadzić do niedocukrzeń, przez co osoby chore na cukrzycę powinny go unikać.  Jest to jednak duże uproszczenie.  Alkohol owszem niesie ze sobą ryzyko hipoglikemii, choć nie może on znacząco podnosić poziomu cukru we krwi.  Tak naprawdę zależy to od faktu czy trunek jaki spożywamy posiada w swoim składzie węglowodany, czy są to jednak same procenty.  Jeżeli zawiera on węglowodany to spożywanie go może skutkować hiperglikemią.  Z tego względu pacjenci z cukrzycą typu 1, jeżeli decydują się na spożywanie alkoholu to powinny pamiętać o insulinie. 

Trunkami, które zawierają węglowodany są:

Aby obliczyć dawkę insuliny w słodkim drinku bierzemy pod uwagę wymienniki węglowodanowe. Możemy posiłkować się tabelami wartości odżywczej.  100 g piwa zawiera 3,8 g węglowodanów,  skutkuje to tym że w kuflu piwa jasnego może znaleźć się 19 g węglowodanów, czyli około 2 WW.

Alkohole wysokoprocentowe natomiast nie zawierają w sobie węglowodanów. Poza tym, nie ma potrzeby aby uwzględniać je przy dodawaniu insuliny. Należy jednak pamiętać o tym, aby spożywać coś w trakcie picia, dlatego insulina będzie zawsze potrzebna, choć tylko w przypadku spożywania posiłku lub napoju.

Alkohol a ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Cukrzyca alkoholowa.

Alkohol może znacząco powiększyć ryzyko niedocukrzenia.  Mowa o niedocukrzeniu, które pojawia się często na wiele godzin po spożyciu alkoholu.  Taki stan najczęściej występuje w nocy lub w godzinach wczesno porannych.  Niedocukrzenie może powodować tak naprawdę każdy trunek alkoholowy: słodkie wino, szampan, piwo i alkohole mocne.  Takie ryzyko jest powiązane z zatruciem organizmu alkoholem, a to powoduje zahamowanie nocnego wydzielania glikogenu przez wątrobę.

Glukoza nie pochodzi tylko z pożywienia, dlatego potrzebujemy odpowiedniej dawki insuliny w nocy, gdy nie spożywamy posiłków .

Alkohol jest trucizną dla naszego organizmu, natomiast wątroba odpowiada za oczyszczenie krwi z toksyn.  Wątroba, która jest zajęta metabolizowaniem alkoholu  ma zablokowaną podstawową funkcję wydzielania i produkcji glikogenu.  Właśnie dlatego po nadużyciu alkoholu często występuje ciężkie niedocukrzenie z utratą przytomności.  Jeśli chory dozna takiego stanu, konieczne będzie podanie mu glukozy dożylnie.  Nie ma sensu jednak podawanie mu glukagonu, gdyż ma on za zadanie zmusić wątrobę do produkcji glukozy, a w momencie zatrucia alkoholowego reakcja ta nie zachodzi.

Co robić aby nie dopuścić do hipoglikemii po alkoholu?

Pamiętaj, że alkohol to puste kalorie.

Ważne, aby diabetycy pamiętali o tym, jak bardzo kaloryczny jest alkohol.  1 g czystego alkoholu może dostarczyć aż do 7 kalorii.  1 g węglowodanów dostarcza 4 kalorie a 1 g tłuszczu 9 kalorii.  Ta informacja jest bardzo istotna, zwłaszcza dla pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy zmagają się z nadmiarem kilogramów. Częste picie alkoholu wcale nie pomaga w chudnięciu, wręcz przeciwnie – może powodować znaczny przyrost tkanki tłuszczowej.  Alkohol dostarcza nam pustych kalorii ale również powoduje w nas zatracenie poczucia sytości, przez co jemy coraz więcej niezdrowych i kalorycznych rzeczy, takich jak różne przekąski typu orzeszki czy chipsy. Z tego też powodu alkohol powinien być traktowany jako używka stosowana sporadycznie i w niewielkich ilościach.

Nocne spadki cukru po spożyciu alkoholu. Czy piwo podnosi cukier? 

Niestety spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko niedocukrzenia nocą.  To wątroba jest odpowiedzialna za utrzymanie glikemii na prawidłowym poziomie podczas naszego snu. Gromadzi ona zapasy glukozy w postaci glikogenu, pełniąc rolę spichlerza organizmu.  W momencie gdy poziom cukru we krwi zostaje obniżony, glikogen pod wpływem glukagenu zamienia się w glukozę i podnosi poziom cukru.  W nocy nie spożywamy posiłków  i potrzebujemy insuliny, gdyż wątroba dostarcza nam niewielkich ilości energii.  Jeżeli jednak zdecydujemy się na spożycie alkoholu w trochę większych ilościach niż zazwyczaj możemy zaburzyć pracę wątroby, tym samym powodując nocny spadek cukru.  Alkohol to trucizna dla organizmu, a za oczyszczanie  naszego ciała z toksyn odpowiada wątroba. Gdy jest zajęta metabolizowaniem alkoholu, blokuje się jej podstawowa funkcja, czyli wydzielanie glikogenu.  Z tego też względu może dojść do niedocukrzeń z utratą przytomności w porach nocnych. Najczęściej dzieje się to około godziny 3:00 nad ranem.  Wtedy zaś fizjologicznie poziom cukru we krwi jest najniższy.  Hipoglikemia, której towarzyszy utrata przytomności wymaga dożylnego podania glukozy.

Co cukrzyk powinien wiedzieć o alkoholu? Czy alkohol podnosi cukier?